Jump to content
Sign in to follow this  
gary arnold

it just went bang! no drive no reverse no park

Recommended Posts

bought this truck brand new. at 65k, after years of towing an airstream trailer i started getting the dreaded howling in the drive train. noise was coming from the front diff and rear pinion, i rolled with it till at 100k , i spun out on black ice going 15mph..clipped the curb..bent a axle!. so rebuilt the rear, axles, berings, carrier& pinion berings, seals...2 days in the driveway all good. fyi - i know their is yes and no's on using a posi additive,but used it anyway.. the shitty ratchet design posi seems to really like it. well flushed the transfer case & front diff and did fresh fuilds. the rear was spinning like a swiss watch. the noise lessened but now was consentrated to just the front, making progress. ive been looking foward to doing the front diff next till today. hit the gas leaving a traffic light and BANG..sounded like when you drop a driveshaft on a holeshot. wow.. no drive..no reverse..no park..just a bad howling gearing noise even in neutral!. did the transfer case chain snap ?? did the tranny crap ??  any cues....Bueller ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

There's no "yes's and no's" on the posi additive, you do not use it, period, in the Eaton Gov-Loc which is what the G80 option on our trucks is.  It's not a posi, and there's a TSB from GM about why to not use posi additive but in a nutshell it can cause it to not work correctly.

Beyond that, I don't know much about AWD's as I have not much experience with them on these trucks, both ours are RWD 06 models.  However, from reading others' posts over the years, not having park could easily be a blown front diff, though I guess also the transfer case being bad could be possible.

Normally at 100K I'd say the transmission is highly suspect but when these transmissions go you'll lose gears but not park.

Richard

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks richard. ill look for the gm TSB.

could the output tranny shaft blow out ? not a drop of fuild leaked. if the front dif blew, id think the rear would still drive..the truck just rolls. maybe the transfer case input shaft snapped clean off? kinda sounded like the chain was whipping in the case. guess ill pull the case 1st.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...