Jump to content


Photo
- - - - -

Auto Dual climate control missing cabin aspirator sensor


  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1 jmontero146

jmontero146

    SS Member

  • Member
  • Pip
  • 109 posts
  • Name:jose
  • Gender:Male
  • Location:chicago
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 18 January 2017 - 02:36 PM

My auto dual climate control does not heat or cool properly. I cheaked everything and i noticed that my truck when i bought it has a custom headliner so its missing the aspirator in cabin temp sensor. It seems like there is no cuts in the wires i cant find where its missing from. Where does thr apirator connect to where does this harness run 2? To The dual climate control?
  • 0

#2 EXGM

EXGM

    *Elite SS Member*

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 1,010 posts
  • Name:Matt
  • Gender:Male
  • Location:Charlotte, NC
  • Owns:SS
  • Color:Victory Red
  • Year:2006
  • Drivetrain:2WD

Posted 18 January 2017 - 03:35 PM

The aspirator is located in the headliner by the drivers head.  If you pull  headliner down you may see the wires up there.  There is a small plastic grille the covers it.  It is basically a fan and pulls cabin air into the sensor....

 

Note not my picture but I found on the 'ol interweb....

Attached Files


Edited by EXGM, 18 January 2017 - 03:37 PM.

  • 0

#3 SS-GTP

SS-GTP

    SS Member

  • Member
  • Pip
  • 59 posts
  • Gender:Male
  • Location:Iowa
  • Owns:SS
  • Color:Arrival Blue
  • Year:2004
  • Drivetrain:AWD

Posted 18 January 2017 - 03:37 PM

Normally that sensor sets about right above the drivers head.  It's bundled into the main harness so I doubt anyone would of de-loomed the harness just to remove it.  At the top of the A-piller the harnesses splits.  One section goes along the front of the headliner (gets center console, XM, Onstar).  The other section runs along the drivers side towards the rear of the cabin (gets center dome light, third brake light, cargo light, and the temp sensor).  If I recall correctly that temp sensor connection would be within the first 2 ft of the split before it branches off to get the center dome light.

 

My other thought is did the vehicle originally have the non-digital climate control and did those vehicles get a different harness that removed that plug?


Edited by SS-GTP, 18 January 2017 - 03:37 PM.

  • 0

#4 jmontero146

jmontero146

    SS Member

  • Member
  • Pip
  • 109 posts
  • Name:jose
  • Gender:Male
  • Location:chicago
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 18 January 2017 - 05:03 PM

Yea,I pulled down the headliner and checked the wiring and the aspirator is nowhere to be found. I am guessing the previous owner cut it off. Can I get a picture of how it should be connected to the main harness please?
  • 0

#5 eberhama

eberhama

    Senior SS Member

  • Member
  • PipPip
  • 249 posts
  • Name:Matt
  • Gender:Male
  • Location:Moorhead, MN
  • Owns:SS
  • Color:Silver Birch Metallic
  • Year:2005
  • Drivetrain:4WD

Posted 18 January 2017 - 05:36 PM

If the board they used to do the headliner was out of another truck, it was probably not optioned for it. The harness is hot glued to the board, and a pain to swap, so they probably just left it. I think it only uses that sensor in the "Auto" mode. I've had various auto temp trucks for 7-8 years now, and I've never used the auto setting.


  • 0

#6 jmontero146

jmontero146

    SS Member

  • Member
  • Pip
  • 109 posts
  • Name:jose
  • Gender:Male
  • Location:chicago
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 18 January 2017 - 09:17 PM

Could it be that my climate control wwnt bad its a 2003 so maybe??
  • 0

#7 eberhama

eberhama

    Senior SS Member

  • Member
  • PipPip
  • 249 posts
  • Name:Matt
  • Gender:Male
  • Location:Moorhead, MN
  • Owns:SS
  • Color:Silver Birch Metallic
  • Year:2005
  • Drivetrain:4WD

Posted 18 January 2017 - 10:10 PM

What's it doing or not doing?
  • 0

#8 EXGM

EXGM

    *Elite SS Member*

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 1,010 posts
  • Name:Matt
  • Gender:Male
  • Location:Charlotte, NC
  • Owns:SS
  • Color:Victory Red
  • Year:2006
  • Drivetrain:2WD

Posted 18 January 2017 - 10:29 PM

What's it doing or not doing?



Lol yeah we need a little more info....
  • 0

#9 jmontero146

jmontero146

    SS Member

  • Member
  • Pip
  • 109 posts
  • Name:jose
  • Gender:Male
  • Location:chicago
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 19 January 2017 - 07:42 AM

It only heats at 90 and the heat is really not that great.same in the summer the ac is not that cool eaither.
  • 0

#10 EXGM

EXGM

    *Elite SS Member*

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 1,010 posts
  • Name:Matt
  • Gender:Male
  • Location:Charlotte, NC
  • Owns:SS
  • Color:Victory Red
  • Year:2006
  • Drivetrain:2WD

Posted 19 January 2017 - 11:07 AM

You might have a problem with the blend door motor.... common problem for them to go bad.  Only way I know to check is with a Tech 2.


  • 0

#11 jmontero146

jmontero146

    SS Member

  • Member
  • Pip
  • 109 posts
  • Name:jose
  • Gender:Male
  • Location:chicago
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 19 January 2017 - 06:17 PM

How many blend doors would i need all 3 of them?
  • 0

#12 jmontero146

jmontero146

    SS Member

  • Member
  • Pip
  • 109 posts
  • Name:jose
  • Gender:Male
  • Location:chicago
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 19 January 2017 - 06:29 PM

Every vent in my truck blows at the same temp. So idk if its the blend doors or the climate control unit.
  • 0

#13 eberhama

eberhama

    Senior SS Member

  • Member
  • PipPip
  • 249 posts
  • Name:Matt
  • Gender:Male
  • Location:Moorhead, MN
  • Owns:SS
  • Color:Silver Birch Metallic
  • Year:2005
  • Drivetrain:4WD

Posted 20 January 2017 - 09:37 AM

Did the system ever work correctly? There are 4 motors under the dash. 1 for fresh air/recirculate, 1 for mode selection, and one for each side for temp control. You could try a new control, or look up the re-learn procedure for the climate control online. Doesn't require tools. Sometime the blend doors "forget" what position they're in. They're telling the control head they're all the way open, when in reality, they're only half open.


  • 0

#14 Downeast Johnny

Downeast Johnny

    John

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 4,928 posts
  • Gender:Male
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 20 January 2017 - 06:37 PM

Did the system ever work correctly? There are 4 motors under the dash. 1 for fresh air/recirculate, 1 for mode selection, and one for each side for temp control. You could try a new control, or look up the re-learn procedure for the climate control online. Doesn't require tools. Sometime the blend doors "forget" what position they're in. They're telling the control head they're all the way open, when in reality, they're only half open.

 

I hadn't heard of a relearn for the climate control before.  I did a google on it and found some info. 

 

Thanks for the heads up.  :thumbsup:

 

(A lot of these hits mention dealer and tech II)  Good luck.

 

http://www.duramaxfo...te-control.html

 

http://www.gm-trucks...r-dead-battery/

 

Here's my google if you want to read some more.

 

https://www.google.c...=utf-8&oe=utf-8


  • 0

#15 jmontero146

jmontero146

    SS Member

  • Member
  • Pip
  • 109 posts
  • Name:jose
  • Gender:Male
  • Location:chicago
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 21 January 2017 - 12:31 PM

Did the system ever work correctly? There are 4 motors under the dash. 1 for fresh air/recirculate, 1 for mode selection, and one for each side for temp control. You could try a new control, or look up the re-learn procedure for the climate control online. Doesn't require tools. Sometime the blend doors "forget" what position they're in. They're telling the control head they're all the way open, when in reality, they're only half open.

i bought the truck from a previous owner so i dont know, the climate control has always been like that since i bought the truck.changed my climate control module and nothing.could it be my thermostat? OR THE BLEND DOORS? BUT Which ONE?

Edited by jmontero146, 21 January 2017 - 12:34 PM.

  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users