Jump to content


Photo
- - - - -

Help!!!! Trans problem!!!

4L65e no 4th

  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 CB03SS

CB03SS

    SS Newbie

  • Member
  • 8 posts
  • Name:Chris
  • Gender:Male
  • Location:Abilene, TX
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 16 December 2016 - 07:35 AM

I am having trouble with my transmission not shifting into 4th gear when ambient temp is below 45F. I am aware that this does happen to a lot of people when it's cold out, and after the trans warms up, it will shift normal to 4th. But my trans will not shift into 4th ever when it's cold unless I drive it to normal operating temp, then park it, shut off engine, pull the keys, open the door, close the door, and then restart my truck. I am guessing this has something to do with the TCC, but am not sure. Both shift solenoids, filter, and fluid are new as of this year. Any help will be greatly appreciated.

P.S. I am running a Vigalanti 3200 Stall Torque Converter. But this is the only modification to the drivetrain.

Edited by CB03SS, 16 December 2016 - 07:40 AM.

  • 0

#2 EXGM

EXGM

    *Elite SS Member*

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 1,132 posts
  • Name:Matt
  • Gender:Male
  • Location:Charlotte, NC
  • Owns:SS
  • Color:Victory Red
  • Year:2006
  • Drivetrain:2WD

Posted 16 December 2016 - 08:41 AM

Do you have any codes? MIL light on?
  • 0

#3 CB03SS

CB03SS

    SS Newbie

  • Member
  • 8 posts
  • Name:Chris
  • Gender:Male
  • Location:Abilene, TX
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 16 December 2016 - 09:04 AM

Do you have any codes? MIL light on?


I have no codes/lights.
  • 0

#4 LD03SS

LD03SS

    *Elite SS Member*

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 4,340 posts
  • Name:Muggs
  • Gender:Male
  • Location:Abilene, TX
  • Owns:SS
  • Color:Victory Red
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 16 December 2016 - 09:23 AM

I'm off Monday bro I can help you check it out?
  • 0
Volant CAI with ram air tube, Pacesetter Long Tube Headers, Magnaflow dual in / dual out with built in X-pipe, dumped, NGK TR55IX plugs,160 Stat, Ported Polished throttle body, MAF descreened, no cats, Wheatley Tune, Vette Servo, Cowl induction hood, Shopman1 Bowtie, 5 piece billet grille, Rhino liner, Lightly smoked LED tail lights, 4 light high-beam mod, 20% tint, 2" lowing rear shackles, Energy Suspension Poly front sway bar bushings, 05 Tahoe lower spoiler, Amsoil fluids, 10.4mm Taylor ThunderVolt wires, Belltech shocks, clear corner headlights and bumper lights, Nitto 420's 305/50-20 all the way around on stock silver SS wheels, Escalade style dash cluster and needles, Memphis 10 sub in box, Hifonics amp, Eclipse double din, Painted red brake calipers, Painted engine covers, Electric fans conversion, Throttle body coolant bypass mod, Viper remote start.

#5 CB03SS

CB03SS

    SS Newbie

  • Member
  • 8 posts
  • Name:Chris
  • Gender:Male
  • Location:Abilene, TX
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 16 December 2016 - 09:38 AM

I'm off Monday bro I can help you check it out?


Sounds good brother

Edited by CB03SS, 16 December 2016 - 09:41 AM.

  • 0

#6 zachm89

zachm89

    *Elite SS Member*

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 2,113 posts
  • Gender:Male
  • Location:Longview, TX
  • Owns:SS
  • Color:Arrival Blue
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 16 December 2016 - 10:00 AM

Are you sure its the trans not shifting into 4th or is it the converter not going into lock up? Sounds a lot like what my truck used to do when it was cold outside. Took even longer for the trans fluid to heat up enough with the 40k cooler that in the winter i could drive to work and still never go into lockup. But once it was warmed up it was fine in mine. 


  • 1

2BFAST: im a prick, so dont feel bad
zachm89: oh i dont. if Jon is going to play ITG every night then we have every right to put him back in his place....the kitchen... :P


Performance: D1sc Procharger, Lunati 227/233 .584/.584 113, ARH LT's, Borla XR-1, Zippy Tune, 80E, PATC 3600, HPM efans, Billet catch can (blue), MSD 8.5's, SLP 160* stat
Looks/Interior: McGaughy's 2" shackles, Pioneer DEH-P6000UB head unit, 8k HID lows, 6k HID highs Viper 5901 remote start/alarm

SOLD

New PB as of 10-14-11: 11.70 @ 112 with a 1.72 60'


#7 CB03SS

CB03SS

    SS Newbie

  • Member
  • 8 posts
  • Name:Chris
  • Gender:Male
  • Location:Abilene, TX
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 16 December 2016 - 10:03 AM

Are you sure its the trans not shifting into 4th or is it the converter not going into lock up? Sounds a lot like what my truck used to do when it was cold outside. Took even longer for the trans fluid to heat up enough with the 40k cooler that in the winter i could drive to work and still never go into lockup. But once it was warmed up it was fine in mine.


If it is a no lock up problem. What did you do to fix it?
  • 0

#8 zachm89

zachm89

    *Elite SS Member*

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 2,113 posts
  • Gender:Male
  • Location:Longview, TX
  • Owns:SS
  • Color:Arrival Blue
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 16 December 2016 - 10:26 AM

Like I said, mine was fine after the trans temp got up to i think 100 or so. It only wouldnt go into lock up when it was cold. I didnt really have to fix anything, just drive long enough for the trans fluid to get warm and everything was fine. But sometimes its difficult to tell the difference between the trans shifting into 4th gear and the converter locking up which was why I asked if you were sure if it was the actual trans not shifting. Start by verifying with some sort of scan tool. If Muggs or someone in your area has HPTuners that should be able to let you monitor which gear you are in and if/when the converter locks up. You can also force the trans and converter to do what you want them to with HPT as well. 


Also, and I know this is probably a stupid question and I am in no way trying to insult your intelligence. But did you happen to check the fluid level in the trans? All sorts of goofy shit can happen if it is low on fluid. 


  • 0

2BFAST: im a prick, so dont feel bad
zachm89: oh i dont. if Jon is going to play ITG every night then we have every right to put him back in his place....the kitchen... :P


Performance: D1sc Procharger, Lunati 227/233 .584/.584 113, ARH LT's, Borla XR-1, Zippy Tune, 80E, PATC 3600, HPM efans, Billet catch can (blue), MSD 8.5's, SLP 160* stat
Looks/Interior: McGaughy's 2" shackles, Pioneer DEH-P6000UB head unit, 8k HID lows, 6k HID highs Viper 5901 remote start/alarm

SOLD

New PB as of 10-14-11: 11.70 @ 112 with a 1.72 60'


#9 CB03SS

CB03SS

    SS Newbie

  • Member
  • 8 posts
  • Name:Chris
  • Gender:Male
  • Location:Abilene, TX
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 16 December 2016 - 10:52 AM

Like I said, mine was fine after the trans temp got up to i think 100 or so. It only wouldnt go into lock up when it was cold. I didnt really have to fix anything, just drive long enough for the trans fluid to get warm and everything was fine. But sometimes its difficult to tell the difference between the trans shifting into 4th gear and the converter locking up which was why I asked if you were sure if it was the actual trans not shifting. Start by verifying with some sort of scan tool. If Muggs or someone in your area has HPTuners that should be able to let you monitor which gear you are in and if/when the converter locks up. You can also force the trans and converter to do what you want them to with HPT as well. 

Also, and I know this is probably a stupid question and I am in no way trying to insult your intelligence. But did you happen to check the fluid level in the trans? All sorts of goofy shit can happen if it is low on fluid. 


I just took it for a drive again to see if it was just not locking up. I drove it at around 55mph and downshifted into 3rd and there was a rise in rpm meaning I am getting 4th but it is not locking up. My trans temp got to around 175ish and still didn't have lock up. Fluid is at the correct level 😁 I had to once again pull over and shut my truck down and restart and drive again to get lock up. Basically, I can drive 100 miles and the trans temp can be nice and warm and I will not get lock up unless I shut down my engine and restart. Do you have any idea what can be causing this? I want to thank you again for all the advice you have been giving me.
  • 0

#10 zachm89

zachm89

    *Elite SS Member*

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 2,113 posts
  • Gender:Male
  • Location:Longview, TX
  • Owns:SS
  • Color:Arrival Blue
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 16 December 2016 - 11:08 AM

Hmm. Try unplugging the TCC solenoid and take it for a drive, let us know if that changes anything. 


  • 0

2BFAST: im a prick, so dont feel bad
zachm89: oh i dont. if Jon is going to play ITG every night then we have every right to put him back in his place....the kitchen... :P


Performance: D1sc Procharger, Lunati 227/233 .584/.584 113, ARH LT's, Borla XR-1, Zippy Tune, 80E, PATC 3600, HPM efans, Billet catch can (blue), MSD 8.5's, SLP 160* stat
Looks/Interior: McGaughy's 2" shackles, Pioneer DEH-P6000UB head unit, 8k HID lows, 6k HID highs Viper 5901 remote start/alarm

SOLD

New PB as of 10-14-11: 11.70 @ 112 with a 1.72 60'


#11 CB03SS

CB03SS

    SS Newbie

  • Member
  • 8 posts
  • Name:Chris
  • Gender:Male
  • Location:Abilene, TX
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Year:2003
  • Drivetrain:AWD

Posted 16 December 2016 - 12:15 PM

I'll try that tonight when it cools down again. I'll let you guys know what happens.
  • 0

#12 1981evildisco

1981evildisco

    SS Member

  • Member
  • Pip
  • 122 posts
  • Name:Frank
  • Gender:Male
  • Location:Aberdeen, MD
  • Owns:SS
  • Color:Black
  • Drivetrain:2WD

Posted 12 January 2017 - 05:23 PM

Where are you guys located?
  • 0





Also tagged with one or more of these keywords: 4L65e, no 4th

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users